top of page

Financieel risicogedrag bij jongeren

Een groeiende groep jongvolwassenen in ons land wordt geconfronteerd met financiële moeilijkheden. Ze maken bijna 8% uit van de mensen met geregistreerde betalingsachterstanden voor consumentenkredieten (informatie van de Nationale Bank van België).

In deze lezing schetsen we de uitgaven, inkomsten en het financieel risicogedrag van adolescenten, gebaseerd op een schriftelijke bevraging van een representatieve groep jongeren uit de derde graad secundair onderwijs. Ongeveer 12% van de scholieren in de derde graad van het secundair onderwijs vertoont financieel risicogedrag, gekenmerkt door een consistent patroon van geld lenen, spelen voor geld, weddenschappen, geld uitgeven dat er eigenlijk niet is,…

1 uur

Eenheidsprijs: vanaf 150 euro (excl. verplaatsingskosten)

Jij zorgt voor een locatie, beamer en projectiescherm

Daarnaast gaan we dieper in op de rol van financiële kennis, vaardigheden en enkele individuele en gezinskenmerken. Wanneer jongeren zelf aan het woord komen over financiële educatie blijkt vooral een nood te bestaan aan het werken rond motivatie en het inoefenen van vaardigheden op het vlak van budgetteren, sparen, rondkomen en omgaan met reclame en verleidingen.

bottom of page