top of page

Hands-on sessie REMI

December 17, 2018

Het Centrum voor budgetadvies en –onderzoek (CEBUD), een onderzoeksgroep van de Thomas More-hogeschool, biedt aan alle Vlaamse OCMW‘s de Web applicatie REMI aan. Deze applicatie biedt op een eenvoudige manier inzicht in de behoeftigheid van de cliënt.


Om u optimaal te ondersteunen bij het gebruik van de Web applicatie REMI en speciaal voor nieuwe medewerkers, organiseert CEBUD jaarlijks een hands-on sessie.

WAT MAG U VERWACHTEN?
• Docent: Tinne Mertens (onderzoeker CEBUD)
• Werkwijze: Na een korte inleiding over de referentiebudgetten, gaan we aan de slag met de applicatie REMI.
• Koffiepauze: Er is een koffiepauze voorzien.

WAAR EN WANNEER?
• Datum: dinsdag 18 december 2018 van 9u30 tot 12u00
• Adres: Bibliotheek Permeke, De Coninckplein 25-26, 2060 Antwerpen

Inschrijven kan via de uitnodiging.

Studienamiddag 'Menswaadig leefgeld in schuldafbouw'.

November 19, 2018

Die Keure Opleidingen organiseert i.s.m. CEBUD op dinsdag 20 november de studienamiddag ‘Menswaardig leefgeld in schuldafbouw’.

 

Op deze studienamiddag wordt het nut van de referentiebudgetten voor een menswaardig leven binnen de schuldhulpverlening aangetoond en wordt aangereikt hoe de rekentool MELISA, MEnswaardig Leefgeld In SchuldAfbouw, op een eenvormige wijze en op maat van iedere gezinssituatie een menswaardig leefgeld berekend.  Voor het volledige programma en om in te schrijven klikt u door naar de uitnodiging.

Erkend door de Orde van Vlaamse Balies voor 3 punten.

Erkend door het Instituut voor Gerechtelijke Opleiding.

Erkenning aangevraagd bij de Erkenningscommissie van d Nationale Kamer van Gerechtsdeurwaarders.

Kopie van -Studiedag 'Schuldbemiddeling 2.0: op weg naar een menswaardige schuldafbouw'.

April 23, 2018

CEBUD organiseert op dinsdag 24 april de studiedag ‘Schuldbemiddeling 2.0. Op weg naar een menswaardige schuldafbouw’.

 

Op deze studiedag stellen sprekers uit België en Nederland uitgangspunten en goede praktijken voor een effectieve en efficiënte schuldbemiddeling voor. Check je mailbox voor de uitnodiging met het definitieve programma of bekijk ze hier

Deze studiedag wordt erkend door de Orde van Vlaamse Balies voor 5 standaard punten.

Persmap:

Persbericht Melisa - schuldbemiddeling 2.0

Persbericht Bijlage

flyer studiedag schuldbemiddeling 2.0

Week van het geld 2018 - Jouw krediet...gewikt en gewogen

March 11, 2018

In De Week van het Geld maken we geldzaken zo breed mogelijk bespreekbaar en schenken we extra aandacht aan financiële educatie. Dit jaar is 'Jouw krediet... gewikt en gewogen' het centrale thema. 

 

Ik wil .... kopen, maar kan ik dat betalen? En kan ik ervoor lenen? Om te weten of je bepaalde aankopen kan doen en of je bepaalde leningen kan terugbetalen is inzicht in je inkomsten en uitgaven noodzakelijk.

Gezondheidsrisico's bij kwetsbare kinderen detecteren en behandelen

December 17, 2017

Tinne Mertens, Leen Van Thielen en Bérénice Storms zagen hun bevindingen rond het pilootproject 'Een goede gezondheid voor ieder kind' verschijnen in een artikel in VIEWZ.

Het pilootproject was erop gericht kinderen met gezondheidsproblemen of ontwikkelingsproblemen in kwetsbare gezinnen op te sporen en de zorg die zij nodig hebben betaalbaar te maken voor hun ouders. Met financiële steun van de Nationale Loterij testten het VCLB Kempen, het Sociaal Huis Geel en het Centrum voor budgetadvies en -onderzoek (CEBUD) de interventie uit in Geel.

Het artikel vind je terug in VIEWZ.

Vakantie zit in referentiebudget voor menswaardig bestaan

September 26, 2017

Vakantie is een recht. We horen het keer op keer van hulpverleners en geëngageerde toeristische professionals. Wie in armoede leeft zegt dat ook, al is dat vaak met enige aarzeling. Want – zo horen we achter die weifeling – is vakantie toch niet iets dat je echt moet ‘verdienen’ na een lange tijd van hard (en betaald) werk?

 

‘Iedereen moet van vakantie kunnen genieten’, zegt Nele Peeters. Nele is onderzoeker bij CEBUD, het Centrum voor budgetadvies en –onderzoek van de Thomas More-hogeschool. CEBUD ontwikkelde minimale gezinsbudgetten die aangeven hoeveel inkomen je nodig hebt om een menswaardig leven te kunnen leiden. Vrije tijd en vakantie zijn in die referentiebudgetten opgenomen. Wetenschappers bevestigen daarmee wat we altijd opnieuw horen: vakantie hoort bij ’t leven, zoals eten, drinken en een dak boven je hoofd.

Een gesprek van Griet Bouwen (nieuwsmaker voor het netwerk Vakantieparticipatie) met Nele Peeters (CEBUD).

CEBUD is op zoek naar personen met ervaring in schuldbemiddeling of collectieve schuldenregeling

March 22, 2017

Heb jij ervaring met schuldbemiddeling of collectieve schuldenregeling? Dan zijn wij op zoek naar jou!

 

CEBUD is namelijk op zoek naar feedback: klik op de grijze knop hieronder en lees alle informatie in de poster. Inschrijven kan via http://forms.thomasmore.be/view.php?id=1492071.

Sharing is caring, dus breng gerust iedereen op de hoogte die aan de beschrijving voldoet.

Tiny krijgt een fiets. Tiny aan zee. Maar wat als je niet Tiny heet?

January 09, 2017

VIEWZ, het tijdschrift over Visie en Expertise in Welzijn en Zorg, publiceerde eind 2016 het CEBUD-artikel 'Tiny krijgt een fiets. Tiny aan zee. Maar wat als je niet Tiny heet? Maatschappelijke participatie van kinderen uit kwetsbare gezinnen bevorderen: de rol van lokale besturen'.

Collega's Nele, Tinne en Bérénice gaan in op de kosten die verbonden zijn aan het opvoeden van kinderen en geven aan op welke manier lokale besturen ervoor kunnen zorgen dat kinderen uit kwetsbare gezinnen kunnen deelnemen aan het maatschappelijk leven.

Stuur ons gerust een mailtje op info@cebud.be als je meer informatie wilt.

Op een warm 2017!

December 22, 2016

CEBUD wenst je een warm en liefdevol 2017 toe!

Referentiebudgetten voor een menswaardig leven: 10 typegezinnen

December 14, 2016

Klik op de afbeelding en krijg een visuele voorstelling van de referentiebudgetten voor tien typegezinnen (cijfers van 2016).

Eindejaarspromotie

December 08, 2016

Nu 2016 op zijn laatste benen loopt en de zoektocht naar zinvolle en mooie cadeaus begint, biedt CEBUD je een eindejaarskorting aan. Geniet tot en met 31 december 2016 van 10% eindejaarskorting op alle producten die je bestelt via onze website.

Onderzoek naar financieel risicogedrag bij jongeren leidt tot Antwerps inleefhuis

December 19, 2016

Het onderzoek naar financieel risicogedrag bij jongeren van CEBUD (2014) vormde een van de aanleidingen voor het OCMW Antwerpen en CAW Antwerpen om een interactief inleefhuis te ontwikkelen dat aansluit bij de leefwereld van adolescenten. Dit inleefhuis geeft jongeren informatie over de kosten en gevolgen van zelfstandig wonen, op een interactieve en boeiende manier. Het OCMW Antwerpen beschrijft het inleefhuis in een recent artikel in VIEWZ:

Verswijvel, L. (2016). Op eigen benen staan? Niet zo evident!. In: VIEWZ, pp. 60-63

De Grote CEBUD-spaarvarkentjesrace

November 16, 2016

Op 16 november 2016 organiseerde CEBUD in het kader van De Warmste Week De Grote CEBUD-spaarvarkentjesrace. De opbrengst gaat naar Al-arm vzw, de Geelse Vereniging waar armen het woord nemen. Op onze facebookpagina kan je de race (en de winnaar) herbekijken.

Financieel risicogedrag van jongeren en wat werkt er in de budgetbegeleiding bij jongeren

November 24, 2016

Zin om CEBUD nog eens aan het woord te horen? Collega Ilse spreekt op 25 november op het congres van De Cocon, Jeugdhulp aan huis vzw over het financieel risicogedrag van jongeren en wat er werkt in budgetbegeleiding bij jongeren.

​Meer informatie vind je hier.

Een kotstudent kost meer dan 12.000 euro per jaar

September 14, 2016

Een kotstudent die geen recht heeft op een beurs, kost 12.334 euro per jaar. Daarin zitten de directe en indirecte studiekosten en de leefkosten. Een student die pendelt, is goedkoper: als hij of zij met de auto pendelt, kost de student 11.111 euro, wie met het openbaar vervoer pendelt, betaalt 7.961 euro.

Dat blijkt uit een studie van CEBUD, het Centrum voor Budgetadvies en -Onderzoek van de Thomas More-hogeschool.

Please reload

bottom of page